13 cm (2,4 GHz)

Antenne

We zenden op 13 cm (2,4 GHz). Het signaal is rechtsom gepolariseerd. Oscar 100 LNBDe meest voor de hand liggende antenne is dan een helical. Ik heb diverse antennes getest met wisselende resultaten. Uiteindelijk lijkt een POTY (Patch Of The Year) de meest efficënte antenne. Doordat de antenne in het midden van de LNB wordt gemonteerd is een gedeelte van de antenne ingericht voor het ontvangen op 3 cm. De afbeelding rechts laat de gemonteerde POTY zien.

 

helical

 

Een zelfgemaakte helical werkt ook prima, dit is de goedkoopste oplossing. Op de website van j.coppens wordt beschreven hoeveel windingen, diameter en spoed de helical dient te hebben. 

 

helix in wording

 

Hiernaast een helix in wording, geklemd in de bankschroef.

 

helical antenne

 

En dan blijft  de losse helicalantenne en schotel nog over. Werkt zeer goed. De gemakkelijkste oplossing, kant en klare helicalantennes voor 13 cm zijn gewoon te koop.

Coaxkabel

Gebruik de best mogelijke coaxkabel. Een betaalbare, uitstekende kabel is Airborn 10. Ik heb de demping over 6 meter gemeten, inclusief connectoren, 2 Watt.

 

Zendconverters

We gaan meestal uit van een bestaande zender die we als exciter gaan gebruiken. De meeste upconverters willen graag een vermogen van 1 a 2 Watt zien. 

Bovenstaande upconverter is instelbaar voor een MF van 28, 144, 432 of 1296 MHz. Het ingangsvermogen van 1 tot 3 Watt zorgt voor een uitgangsvermogen op 13 cm van 100 mW (20 dBm). Dit is te weining om te kunnen gebruiken voor Oscar100, er dient dus nog een versterker te worden gebruikt.

Hier kunt u de Nederlandstalige gebruikershandleiding downloaden (pdf).

Linear

Er komt zo’n 100 mWatt uit bovenstaande upconverter, er zal dus een lineaire versterker achter moten. Hier en daar staan dit soort versterkers wel op Chinese sites. Maar we leveren ook een echte, zie hieronder.

Bij een input van 70 – 80 mWatt is het vermogen meer dan 20 Watt. De voedingsspanning moet plm 30 Volt bedragen. 

De Engelstalige installatiesheet kunt u hier downloaden.

De linear is ook leverbaar in een behuizing.

70 cm Transverter en versterker

Misschien alleen voor FlexRadio’s. FlexRadio’s beschikken namelijke over een transverter in/uitgang.

70cm transverter

Dit is natuurlijk ideaal om te gebruiken voor het zenden en ontvangen over Oscar100. We moeten echter van het HF signaal een 70cm signaal maken. Bij voorkeur GPSDO gestabiliseerd. Een kleine transverter biedt uitkomst.

Deze transverter zet het 28 MHz om naar 430 MHz. Maximaal ingangsvermogen op 28 MHz is 10 mWatt, het uitgangsvermogen is dan 20 mWatt.

Die 20 mWatt is voldoende om de hier beschreven upconverters aan te sturen. Maar dan moet wel de ingangsverzwakker worden verwijderd.

70cm versterkerMisschien beter om een extra versterker te plaatsen.

Op 70cm maakt deze lineaire versterker 30 dBm (1 Watt) bij een input van 0 dBm, op de flex hebbben we maximaal 20 dBm ter beschikking. Voedingsspanning 12 Volt, opgenomen stroom ~400 mA.

Klik hier voor installatiedocumentatie van de 70cm converter.