13 cm (2,4 GHz)

Antenne

We zenden op 13 cm (2,4 GHz). Het signaal is rechtsom gepolariseerd. Oscar 100 LNBDe meest voor de hand liggende antenne is dan een helical. Ik heb diverse antennes getest met wisselende resultaten. Uiteindelijk lijkt een POTY (Patch Of The Year) de meest efficënte antenne. Doordat de antenne in het midden van de LNB wordt gemonteerd is een gedeelte van de antenne ingericht voor het ontvangen op 3 cm. De afbeelding rechts laat de gemonteerde POTY zien.

 

helical

 

Een zelfgemaakte helical werkt ook prima, dit is de goedkoopste oplossing. Op de website van j.coppens wordt beschreven hoeveel windingen, diameter en spoed de helical dient te hebben. 

 

helix in wording

 

Hiernaast een helix in wording, geklemd in de bankschroef.

 

helical antenne

 

En dan blijft  de losse helicalantenne en schotel nog over. Werkt zeer goed. De gemakkelijkste oplossing, kant en klare helicalantennes voor 13 cm zijn gewoon te koop.

Coaxkabel

Gebruik de best mogelijke coaxkabel. Een betaalbare, uitstekende kabel is Airborn 10. Ik heb de demping over 6 meter gemeten, inclusief connectoren, 2 Watt.

 

Zendconverters

We gaan meestal uit van een bestaande zender die we als exciter gaan gebruiken. De meeste upconverters willen graag een vermogen van 1 a 2 Watt zien. 

Bovenstaande upconverter is instelbaar voor een MF van 28, 144, 432 of 1296 MHz. Het ingangsvermogen van 1 tot 3 Watt zorgt voor een uitgangsvermogen op 13 cm van 100 mW (20 dBm). Dit is te weining om te kunnen gebruiken voor Oscar100, er dient dus nog een versterker te worden gebruikt. Parmacom verkoopt deze als kant en klare unit, zie de shop.

Hier kunt u de Nederlandstalige gebruikershandleiding downloaden (pdf).

Linear

Er komt zo’n 100 mWatt uit bovenstaande upconverter, er zal dus een lineaire versterker achter moeten. 

Bij een input van 70 – 80 mWatt is het vermogen meer dan 12 Watt. De voedingsspanning moet plm 28 Volt bedragen. 

ParmaCom levert deze linear, meer informatie in de shop.