3 cm (10 GHz)

We ontvangen op 3cm (10GHz). De meest voor de hand liggende antennesoort is dan een parabool.

1. Goedkoopste oplossing

Als ontvanger zien we dan eigenlijk alleen maar omgebouwde LNB’s  zoals in gebruik voor de ontvangst van televisiesatellieten. Niet alleen goedkoop maar het werkt voortreffelijk.LNB

De LNB’s converteren het 10 GHz signaal naar 740 MHz. Deze frequentie is dan te ontvangen met een SDR ontvanger, bijvoorbeeld een SDRplay of DXpatrol SDR.

 

Het blokdiagram van een dergelijke LNB ziet er als volgt uit:

De LNB is bij aankoop al gemodificeerd.   Blokdiagram LNB

 

Een opstelling zou er dan als volgt uit kunnen zien:

opstelling LNB

ParmaCom verkoopt setjes met een gemodificeerde LNB plus de PLL unit. De PLL unit is voorzien van een referentie om de LNB op frequentie te locken. Beter is het om een externe bron te gebruiken welke gelockt wordt door GPS (GPSDO).

Ook deze kunt u bij ParmaCom verkrijgen, dit is de link.

Het volledige handboek kunt u hier downloaden

2. Oplossing voor ontvangst met een conventionele ontvanger of met een SDR

Dezelfde LNB maar dan met een converter die converteert naar frequenties die met een standaard ontvanger zijn te ontvangen. Met behulp van dipschakelaars kan er gekozen worden voor een middenfrequent van 28, 144, 432 of 1296 MHz.

ParmaCom verkoopt setjes met een gemodificeerde LNB plus de converter. De converter is voorzien van een referentie om de LNB op frequentie te locken. Beter is het om een externe bron te gebruiken welke gelockt wordt door GPS (GPSDO).

Ook deze kunt u bij ParmaCom verkrijgen, dit is de link.

Het volledige handboek (Nederlandstalige pdf) kunt u hier downloaden